36784_400913471594_298089336594_4762633_1871557_n

Cara Mewarnakan Coklat Putih

Seringkali kita lihat di majlis perkahwinan/pertunangan, bakal pengantin menghadiahkan sekotak coklat yang mengandungi coklat yang berwarna-warni. Coklat yang berwarna-warni tersebut terhasil dengan campuran coklat putih dan pewarna makanan.

Bagaimanakah cara untuk mewarnakan coklat putih tersebut? Teruskan membaca! :)

 

Langkah-langkahnya:

  1. Cairkan coklat putih.
  2. Titiskan pewarna makanan kedalam coklat putih.
  3. Kacau coklat sehingga mendapat warna yang diinginkan.
  4. Masukkan coklat yang telah siap diwarnakan kedalam acuan.
  5. Selesai!

Mudah sahajakan caranya! :)

Selamat mencuba dan moga artikel ini memberi manfaat kepada anda. :)

 

Sumber: http://www.wikihow.com/Color-White-Chocolate

 

Kongsikan artikel ini bersama rakan-rakan anda yang lain!

Be Sociable, Share!

Khai Akmal

Nama penulis ialah Khairul Akmal B. Ibrahim atau lebih dikenali sebagai Khairul, Akmal dan "Guru Coklat" di kalangan rakan-rakan perniagaan. Beliau merupakan pakar dalam asas pembuatan coklat dan pemasaran internet. Beliau mengamalkan konsep "Home-based Business" yang mana beliau berpendapat bahawa konsep tersebut sesuai dengan kemajuan teknologi masa kini.

37 thoughts on “Cara Mewarnakan Coklat Putih

  1. salam, ada tips tak untuk bg coklat mengeras. sy buat lepas msk kan coklat dlm peti 30 minit. keluarkan coklat masih rasa basah. n comot bila pegang. dah semalaman biar luar peti ais bg kena udara pun masih tak kering. ada tips tak? tq cikgu..

    1. Wslm. Berus ni saya tak berapa rekemen sebab takut ada bulu berus yang tertinggal dalam coklat semasa mewarnanya. Untuk mewarna, saya rekemen guna stik berbanding berus (ikut kesesuaian).

  2. salam cikgu.. psl kotak polisteris tu kan… cikgu buat polisterin tu cantum2 jd kotak ke cikgu letak polisterin atas coklat je.. buat cover coklat?

  3. Assalamualaikum abg Khai,
    adik nk tnye pasal pewarna tu.Kte gune pwarna biasa tu ke?
    Bile sye bace smua comments,pwarna coklat yg khasnye ialah pewarna jnis minyak.mcm mne rupe pwarna jnis minyak tu ekk?adakah pwrne tu brmnyak ke..hehe..
    oh ye,dari mne kte nk dptkan pwrne jnis minyak?adakah dri kdai kdai biasa atau supermarket?klau xde pwrna jnis mnyak tu,pwrna jnis ape lg yng boleh kite gunakan?

    sorry abg Khai,soalan adik ni terlalu bnyk because adik want to try make choclate sendiri.mungkin in the future,adik will be the pembuat coklat.

    Before adik end the comment,please give your email.So,nnti adik bleh tnye lg soaln tntang pmbuatan choclate.Tpi,tu pun klau lah email abg Khai tu gmail.Klau bkn,trpkse lah tnye kt blog abg Khai je.

    Ucapan adik to abg Khai is,..
    1. Adik akan doakan one day,abg akn jdi seorng pmbuat coklat yng hbat mcm chef..amin.
    2.Selamat Menyambut Hri Rye Aidilfitri.Adik mnta maaf klau adik ade slah silap dlm comment yg adik bgi.

    1. hi aina. saja nk membantu hehe. pewarna jenis minyak tu mmg khas utk chocolates. nama dlm BI nya oil base. botol dia sama je mcm botol pewarna atau perasa yg biasa kita beli. cuma kene baca betul2 kat botol tu dia tu perasa/pewarna/oil base. dia ada tiga jenis. kalau nk lebih sng pergi kedai bahan2 kek sbb kat sana staff bole bantu kita

    1. Guna perasa jenis oil base (jika ada). Jika tiada, boleh gunakan juga flavor biasa tetapi hanya boleh mencampurkan perasa tersebut bersama Ganache coklat sahaja. Tidak boleh dicampurkan dengan coklat terus. :)

  4. Bagaimana cara nak pipe coklat atas praline yg dah siap ? Coklat jenis yg mana satu yer…yg coklat cair, ganache atau frosting?

  5. salam.cikgu,sy nk tnye la.klau kite nk warna kn coklat putih 2,coklat putih 2 perlu ade jenis nye ke??mksudnye kite perlu guna kn coklat compound/conveture??

      1. kenape bile sy dah cair kan coklat putih,tp ianye masih x cair sepenuhnye?padahal sy da pns kn nye lama.mula2 buat ok,cair dgn sempurna.tp buat kali ke dua,xcair sgt.nmpk pekat.mintak tlg diajar coz sy sgt meminati coklat.

    1. Wslm. Masalah ini berpunca daripada pewarna tersebut.
      Pastikan guna pewarna jenis minyak (oil base). Jangan gunakan pewarna biasa orang gunakan untuk warnakan kek dan sebagainya. :)

  6. assalam…cikgu, tumpang share yer…adik2 seme, 1 lg tips utk warnakan coklat putih (yg akak dpt dr toke kedai jual bhn bakery), masa nak campur pewarna tu dlm coklat, titiskan atas sudip/sudu & kacau slow2 biar pewarna tu bercampur dgn coklat tu sedikit demi sedikit…kdg2, kalau tak kena cara, coklat tu akan kental/cepat keras & susah nak piping atau nak bentukkan…kalau sapa2 ada tips lain lg blh lah share sama2 yer…akak pun belajar lg…TQ (^_^)

  7. salam..nak tnye klu nak cair kan coklat putih kena pkai ape ye? maksud sye pakai minyak atu butter? coz sye buat xmjadi..bila sye cmpurkan warna coklat sye terus pekat n tak cair..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge