Skip to main content

Kenapa coklat saya sukar dicairkan?

Masalah yang biasa dihadapi oleh pembuat coklat yang masih baru berkecimpung dalam bidang pembuatan coklat ini ialah coklat tersebut sukar untuk dicairkan.

Kenapa coklat tersebut sukar untuk dicairkan?

Antara faktor coklat tersebut sukar dicairkan ialah coklat tersebut telah terkena air.

Ada beberapa situasi yang mana coklat tersebut boleh terdedah kepada risiko terkena air.

#1. Cara mencairkan coklat yang salah.

Ramai pembuat coklat yang masih baru mencairkan coklat menggunakan teknik double boiler. Tidak salah menggunakan teknik tersebut tetapi pastikan bekas yang mengandungi coklat tersebut lebih besar berbanding bekas yang mengandungi wap air.

Jika bekas yang mengandungi coklat tersebut kecil berbanding bekas mengandungi wap air, coklat tersebut berisiko untuk terdedah pada wap air.

 

#2. Menggunakan jenis pewarna yang salah.

Ramai pembuat coklat yang baru akan membeli sebarang jenis pewarna coklat untuk mewarnakan coklat. Hakikatnya pewarna yang sesuai untuk mewarnakan coklat ialah jenis minyak (Oil base) bukan pewarna biasa yang orang gunakan untuk mewarnakan kek (jenis air).

 

#3. Coklat tersebut telah terdedah terlalu lama kepada udara.

Udara kita mengandungi wap air dalam molekul yang kecil. Apabila coklat telah terdedah terlalu lama kepada udara, sebenarnya coklat tersebut telah menyerap kelembapan sedikit demi sedikit sehingga akhirnya kandungan lembap yang diserap menjadi semakin banyak sehingga menimbulkan masalah pada coklat tersebut.

 

Kenapa coklat tak boleh terkena air?

Apabila coklat terkena air, kandungan gula didalam coklat akan mula bergumpal pada air tersebut. Hal ini menjadikan coklat tersebut sukar untuk dicairkan dan permukaan coklat akan menjadi berpasir.

Info: Situasi ini berlaku jika coklat tersebut hanya terkena pada kuantiti air yang sedikit.

 

Apa yang boleh dilakukan jika coklat telah terkena air?

Apabila coklat telah terkena air, antara perkara yang boleh dilakukan ialah jadikan coklat tersebut sebagai ganache. Jangan dibuang coklat tersebut.

Boleh cuba resipi coklat Ganache tersebut di sini!

 

Kesimpulan

Coklat yang terkena air akan bermasalah untuk dicairkan. Jadi, pastikan kita gunakan teknik yang betul untuk cairkan coklat, gunakan pewarna jenis minyak untuk mewarnakan coklat dan simpan lebihan coklat pada bekas yang kedap udara. 🙂

*****

KLIK SINI untuk pelajari asas membuat coklat! 🙂

*****

Khai Akmal

Nama penulis ialah Khairul Akmal B. Ibrahim atau lebih dikenali sebagai Khairul, Akmal dan "Guru Coklat" di kalangan rakan-rakan perniagaan. Beliau merupakan pakar dalam asas pembuatan coklat dan pemasaran internet. Beliau mengamalkan konsep "Home-based Business" yang mana beliau berpendapat bahawa konsep tersebut sesuai dengan kemajuan teknologi masa kini.

2 thoughts on “Kenapa coklat saya sukar dicairkan?

    1. Guna teknik yang hanya menggunakan wap air panas tanpa hidupkan api.
      Sama dengan teknik double boiler. Tetapi dengan api yang tertutup dan suhu air sekitar 60 ke 70 darjah selsius.
      Dan boleh juga dicairkan menggunakan microwave (tak rekemen). 🙂

Leave a Reply